Oudertherapie


Ontspannen ouder(s), betekent als vanzelf een ontspannen kind

 

Jij hebt veel vragen rondom je kind, waarom doet hij of zij zo? Wat denk jij anders te moeten doen? Of snap je gewoon niet waar zijn of haar gedrag vandaan komt? Wat kan er aan de hand zijn...

 

Het gevoel van schuld komt vaak naar boven, je denkt niet genoeg aanwezig te zijn. Je denkt dat je je kind(eren) tekort doet. Je schreeuwt tegen ze omdat ze niet luisteren. Opvoeden is een uitdaging en niet altijd even gemakkelijk. Als je vastloopt kan het zijn dat je de volgende dingen ervaart:

 

Onzekerheid

Spanning en stress

Vermoeidheid en lusteloosheid

Boosheid en weinig geduld

Verdriet en schaamte

Controle op alles houden

Druk in je hoofd zijn 

Alsmaar doorgaan

Vergeetachtigheid

Angstige belemmerende gevoelens

Misschien zit je in een Burn-Out?

 

Lichamelijke signalen als:

duizeligheid, buikpijn, hoofdpijn, maagpijn, kortademigheid, misselijk, nek, rug, schouderpijn

 

Dit alles maakt dat je als ouder niet goed meer kan bedenken wat jouw behoeften zijn en die van je kind. Met als gevolg onrust in het gezin. Dit alles kost je veel energie. 

 

WENS

Je kind is weer vrolijk en gewoon zoals een kind zich mag voelen, heerlijk vrij in denken, voelen en bewegen.

Jij hebt je rust in je lichaam gevonden en ruimte in je gedachten en handelingen. Je maakt plaats voor liefdevolle ouderschap. 

 

Vergeet niet.... Ruimte en rust in jouw hoofd en lichaam geeft direct de ruimte en de rust aan je kind(eren) 

 

Individuele therapie voor de ouders en de opvoeders

Voor als je je kind beter wilt begrijpen en begeleiden.

 

Wil jij rust in het gezin? En op een ontspannen, vrolijke manier omgaan met je kind. Hier vindt je de sessie voor ouder(s) geheel op maat, afgestemd op jouw vraag, op wat jij voelt en beleeft.

Met een warme ondersteuning, oprechte feedback en een professionele kijk op de situatie help ik jou een ontspannen ouder te worden, met als gevolg een ontspannen kind en een liefdevollere relatie.

 


Situatieschets

Je hebt schuldgevoelens over de opvoeding, je denkt niet voldoende aanwezig te zijn, zowel fysiek als emotioneel. Denkt de kinderen tekort te doen en verwijt jezelf dit keer op keer. Je voelt je steeds weer niet goed genoeg. Jouw kritische stem stuurt steeds aan tot een negatief zelfbeeld. Je weet even niet meer wat je moet doen?

 

Ervaring van je kind

Jouw kind (als we uitgaan dat de kinderen ontvankelijk zijn voor alle emoties) zal gaan reageren op het lang aanhoudende spanning van de ouder(s). Het kind wil door zijn of haar moeilijke, ongrijpbare gedrag, de ouder het signaal geven dat het voor zichzelf rust mag nemen

 

Je kind kan dit uiten in opstandigheid, strijd, grenzen opzoeken, verdrietig en snel van slag.

 

Pak de tijd en rust

 (her) ontdek je zelf

zie wie je bent

en wat je hebt!

 

Het kind kan de spanning niet langer meer op zich nemen en zal op zoek gaan naar een manier waarop het kwijt kan. Je kind kan er stilletjes, onbereikbaar, terughoudend, lusteloos van worden OF uit zich in boosheid, lichamelijke onrust, schreeuwend of schoppend, huilend of zwijgend, het kind zal het blijven uitten zolang het jouw aandacht krijgt.

 

Gevolg

Je hebt geen verklaring voor het gedrag van je kind. Je hebt onverklaarbare lichamelijke klachten of geestelijke onrust?

Je zit in de knoop, je loopt vast in het ouderschap, op je werk, in je relatie, in wie je bent en weet het even niet meer. Dit overkomt je,  steeds herhaalt het zich. Hoe kom je uit deze spiraal? 

 

Wens

Je wilt een stabieler ouderschap, je hebt de wens om ruimte en rust te ervaren en liefdevol je kind kan begeleiden. 

 

Mijn aanbod

Ik bied individuele sessies aan voor ouder(s) geheel op maat, afgestemd op het vraagstuk en wat er op dat moment leeft en voelt.

Verschillende gesprekstechnieken en lichaamsgerichte oefeningen helpen jou verder naar de sleutel(s) tot de oplossing en natuurlijk wat zich verder aandient tijdens de gesprekken. Gemiddeld heeft een traject 3 gesprekken nodig tot het gewenste doel is bereikt.

 

 


Voorbeeldvraag uit de praktijk

Een ouder vraagt, onze zoon van 3 jaar is zeer eigenwijs en heeft een sterke eigen wil, speelt veel de baas. Bij de gastopvang is hij superlief, zodra hij thuis komt verandert zijn gedrag, hij negeert of luistert niet en wil niet geknuffeld worden, hoe moeten we hier mee omgaan?

 

Antwoord

Jullie zoon is in deze fase zijn zelfstandigheid aan het ontdekken en daarom zal hij vaker in protest gaan en grenzen opzoeken om te zien hoever hij durft te gaan, maar ook hoever hij denkt te mogen gaan.

Hierin zou ik kunnen adviseren om gelijke begrenzing(en) aan te geven, dus beide ouders op 1 lijn en sta er ook gevoelsmatig achter. Zodra jij een begrenzing in twijfel trekt zal een kind dit aanvoelen en jou in het moment niet serieus nemen. Met frustratie voor beide kanten. Je kind wil duidelijkheid en helderheid.

 

Ook is het van belang om jullie zoon in deze fase aanmoediging en vertrouwen te geven, hij wil ervaren dat hij het kan. Laat hem steeds iets meer zelfstandigheid ontdekken. Ook al weet je van te voren dat het niet helemaal goed gaat lukken, blijf hem complimenteren voor wat er wel goed is gegaan. Hij zal er van groeien en zal de volgende keren vaker willen helpen en doen. 

 

En natuurlijk de vraag aan de ouders, hoe zijn jullie thuis in sfeer? Wat is de gemoedstoestand?  Zijn jullie gespannen, hebben jullie zorgen, of gaat het juist relaxed? Is het druk, dan kan het wel eens zo zijn dat jullie zoon op een andere manier aandacht van jullie vraagt. Kwaliteit van aandacht is van belang, het mag kort maar moet aandachtig zijn. 

 

Snap ook dat je zoon, jouw een spiegel voorhoud, hij spiegelt niet perse jullie gedrag 1 op 1, maar hij nodigt jullie uit om te voelen wat zijn gedrag, bij jullie aan emotie(s) oproept? Waar helpt hij jou aan herinneren, ga op onderzoek uit en daal af naar jou kleine kind in jou. Jouw innerlijk kind mag ook de aandacht krijgen en helen.  

 

Liefs Fatma


Voorbeeldvraag uit de praktijk

Ik wil een lieve, leuke gezellige moeder zijn, ik wil het graag goed doen, maar wil natuurlijk ook de grenzen bewaken. Soms kan ik me niet bedwingen en word ik wel eens boos. Ik twijfel doe ik het niet goed genoeg? Ben ik wel een goede moeder?

 

Antwoord

Ik snap het volkomen, soms zit je met vragen als doe ik het goed? Jazeker, je mag van jezelf aannemen dat je het beste met je kind voorneemt en dus vertrouw op je intuïtie.

En ja strijd heb je soms ook mee te dealen, hoort erbij. Het zal je kind goed doen, om zelf kalm te blijven, maar dit ook werkelijk zijn! Hiermee bedoel ik je straalt de kalmte ook daadwerkelijk uit, je voelt het in je buik en in je hart. Want kinderen voelen wanneer het niet menens is. 

 

Kniel op de hoogte van je kind en voel eerst maar voordat je uitspreekt. Het lukt niet altijd om kalm te blijven, vooral niet als je het perse op jouw manier gedaan wilt krijgen. Wil je op de tempo van je kind varen, zul je daar ook bewust mee moeten omgaan, check vaker welke 'valse' gedachten (het kritische stemmetje) je hebt voordat je wilt corrigeren. Soms is het laten gaan en gepast negeren ook een goede oplossing.  

 

Toch, we zijn mensen en boos zijn gebeurd nu eenmaal, boosheid is absoluut een middel om even de aandacht van je kind te krijgen om te duiden dat het nu serieus of menens is. Zolang we boosheid vaak en uit frustratie gebruiken (frustratie = boosheid tegen jezelf) dan gaat het weinig tot geen effect meer hebben. Je kind gaat jou negeren of je boodschap niet serieus nemen, omdat hij of zij zal voelen dat jouw boosheid om jezelf draait. Wat ligt daaronder? Angst voor... geen grip of controle, niet gezien worden, onvrede met je situatie, met je jezelf, vergelijking met andere gezinnen.. enzo nog veel meer te ontdekken. 

 

Snap je dat je twijfel en onzekerheid voor je moederschap wordt gevoeld door je kind? Een correctie of een begrenzing zonder een boosheid of frustratie komt neutraal en duidelijk binnen bij je kind en zal deze serieus in afweging nemen en het ook uitvoeren, misschien niet per direct, maar het zal gebeuren.

 

Sta achter wat jij vindt en houd de regels aan, maar tegelijkertijd hoef je niet heel streng te zijn. De vraag luid eerder, waar ben je bang voor als je ze -losjes- op je gevoel opvoedt? Ben je dan de controle kwijt en raak je in paniek omdat je niet weet of je dan een goede opvoeding biedt? Onderzoek dit vraagstuk eens voor jezelf.

 

Liefs Fatma

 

Tijdens mijn sessies

Mijn uitgangspunt is de Reversie Methode® (ontwikkeld door Sylvia Leegwater) betekent letterlijk het terugdraaien van de tijd, waarin je als ouder geconfronteerd wordt met onverwerkte ervaringen uit het verleden, via je kind!

Met deze methode help ik de ouders die samen met hun kind op zoek willen gaan naar een prettigere leefomgeving.

 

Enkele voorbeelden waarmee ik werk tijdens mijn sessies

  • Het innerlijk kind. Ervaringen uit onze jeugd oefenen een grote invloed uit op ons dagelijks leven. We zijn gevormd door de wijze waarop onze ouders het leven benaderden. De wijze waarop onze ouders omgingen met momenten van stress, relaties, hun eigen
    lichaam. Ieder van ons draagt een innerlijk kind mee. Een kind dat reageert vanuit pijn, verdriet, angst of woede. Een kind dat gehoord wil worden. Gezien wil worden.. Dit deel zal van tijd tot tijd aangeraakt worden door ervaringen in het NU.
  • Het Enneagram voor het proces 'op weg naar de vrijheid' en de ontwikkeling van de 12 kernverlangens. 
  • Testen op Emotioneel in Balans, houdt in dat lichaam en geest volkomen in balans zijn. En de energie in het lichaam vrij kan stromen. Onverwerkte emoties kunnen het energie systeem blokkeren. Emoties die niet goed verwerkt zijn, vormen een blokkade in het lichaam. Een blokkade veroorzaakt emotionele onevenwichtigheid wat zich op verschillende wijze kan uiten in lichamelijke en geestelijke klachten.
  • Aan de hand van visualisaties (beeldende gedachten) kan er geheeld en nieuwe stappen gezet worden.
  • Affirmaties zijn bekrachtigende zinnen met een positieve intentie. Het helpt je om de vervelende gedachten & gevoelens los te laten en de mooie gedachten & gevoelens welkom te heten.
  • Het werken met opstellingen kunnen je helpen inzichten geven in verschillende ontstane patronen en (aangemeten) rollen in je leven.
  • De Spiegelkind methode helpt je te luisteren naar de boodschap van je kind. Je kind wilt je wat duidelijk maken, je mag als ouder dit ontvangen, geef het proces voor je innerlijke groei de ruimte. 

 

'Kinderen leren door spiegelen. Al snel zal jouw kind zichzelf net zo veel gunnen als jij jezelf gunt'